Asa cum am promis intr-un articol precedent, am revenit cu experienta nasterii la Sanador. Cred ca este important sa stii de ce am ales un spital privat si de ce Sanador. Inainte de a citi mai departe te rog sa retii ca nu promovez serviciile la privat, ci povestesc pur si simplu o alegere personala, argumentata.
Am ales sa nasc in privat de frica si uratul spagii. Nu spun ca toti doctorii si toate spitalele din Romania sufera de acest flagel, insa nu m-am simtit confortabil cu ideea „norocului” – poate am noroc sa nimeresc un doctor bun care nu cere spaga si conditii decente. Pe de alta parte, recunosc ca la stat chiar daca nu se cere spaga in mod explicit, e un ceva care este puternic implantat in ADN-ul nostru si care te face sa simti cumva nevoia sa lasi ceva doctorului. Nu e ca si cum as dori servicii extra, dar sa fiu sigura ca sunt respectata si mi se ofera servicii de calitate, aproape intotdeauna simt cumva o presiune ciudata de a lasa ceva. E posibil sa fie rodul zecilor de ani in care am procedat astfel, perioada cand altfel nu se putea.. Pe de alta parte, experiente recente ale altor mamici care au nascut la stat m-au speriat suficient de tare cat sa ma feresc de spitalele de la stat.
Un alt rationament pentru care am ales un spital privat se refera la faptul ca intr-un potential proces sunt sanse ceva mai mari sa se inchida mai repede decat in cazul unui proces cu un spital public. Nu stiu daca este adevarat, insa asa am simtit.
Asadar, despre Sanador pot spune ca primesti serviciile pentru care platesti. Am platit mult de cand am rasmas insarcinata si pana am nascut. In total vreo 20000 lei, dar asta pentru ca in jur de 12000 lei m-au costat analizele, ecografiile, o interventie. Nasterea propriu-zisa m-a costat atat cat mi s-a spus la unul dintre targurile dedicate mamicilor, organizat la Romexpo (se organizeaza mai multe pe durata unui an), respectiv 8500 lei, salon privat. Nu am platiti nimic in plus, desi am beneficiat de o interventie pentru bebelus ( a fost gratis!)
Am ales salon privat pentru ca nu mi-a placut niciodata lipsa de intimitate pe care o au mamicile fata de rude. M-am gandit ca daca voi mai sta cu o alta mamica in rezerva voi fi incomodata de vizitatorii acesteia. La noi se practica vizita nou-nascutului din partea tuturor rudelor, cadouri multe, zarva, galagie. Nu am considerat potrivit acest comportament in conditiile in care, ca proaspata mamica ai dureri foarte mari, sangerezi mult, bebelusul este sensibil, romanii nu cunosc reguli de minima igiena, lucruri confirmate toate de catre asistentele cu care am vorbit in spital si care erau destul de exasperate de comportamentul vizitatorilor.
Cand am iesit din spital m-am bucurat enorm ca nu am anuntat pe nimeni pentru ca am plecat pe o zi foarte rece, ploioasa si desi nu am avut multe bagaje ne-a fost foarte greu sa ajungem cu micutul la masina. Imaginati-va cat de greu mi-ar fi fost sa ajung cu bagajele noastre, bebelusul si o multime de cadouri si atentii!
In Sanador mi-a placut mult disciplina. Sunt 2 tipuri de asistente, cele care se ocupa de mama si cele care se ocupa de copil, care isi respecta strict atributiile. Pentru fiecare dintre ele exista numar special alocat pe telefonul cu care le chemi cand ai nevoie de ceva.
Un alt lucru care mi-a placut a fost faptul ca iti aduc copilul imediat la san si incurajeaza alaptarea naturala. Se ofera sfaturi, instructaj si ajutor in atasarea copilului la san, lucruri vitale pentru o proaspata mamica, aflata la primul copil. Nu am avut nici un fel de problema cu asistentele in aceasta privinta. Mi-au adus copilul de fiecare data, prompt si mai ales ingrijit, curat. Am apreciat atitudinea profesionista a asistentelor si doctorilor. Nu m-am simtit jignita, neglijata sau nesigura in urma discutiilor cu acestia in niciuna din interactiunile pe care le-am avut.
Am beneficiat de vizite zilnice de la doamna doctor care m-a operat si de la neonatolog. Mi s-a explicat starea copilului, evolutia si ce este de facut mai departe. Cand am plecat din spital, mi s-au oferit solutii de curatare si ingrijire a nou nascutului, medicamente, toate extrem de utile.
In spital nu am avut nevoie de absolut nimic. In costurile nasterii intra halat, lenjerie de unica folosita, produse de baie, medicamente, hrana, pompa de san, protectii mamelon, deci absolut tot ce ar putea avea nevoie o mamica si copilul ei. Mancarea a fost foarte buna si suficienta. Se ofera ceai pentru lactatie la discretie.
Un lucru important este ca atunci cand ai o problema, aceasta se rezolva. Astfel, in ziua in care am vrut sa fac dus, apa calda nu mergea pe tot etajul. Am sesizat aceasta situatie si desi avaria a fost urata, ea s-a rezolvat pana spre seara. De asemenea, fiecare experienta, cu fiecare doctor este supusa unui chestionar de feedback. In momentul in care sunt sesizate probleme, un consultant Sanador suna pentru detalii. Chiar am apreciat interesul lor pentru feedback pentru ca arata ca le pasa.
Igiena in Sanador este foarte buna. Se spala zilnic, se schimba asternuturile, sunt botosi de unica folosinta la discretie si halate, rezervele sunt curate. Exista sapun, dezinfectant peste tot, absorbante in bai. In principiu, daca vizitatorii nu respecta regulile de igiena personalul atentioneaza.
In final, nu ma pot pronunta daca voi naste la Sanador (pentru ca nu stiu daca voi mai avea inca un copil), dar cu siguranta optez pentru servicii de sanatate pentru copil oferite de Sanador!