Cum ne ajutam copiii sa manance

Inainte sa parcurgeti acest articol tineti cont de faptul ca prezinta doar experienta personala. Recomand mersul la doctor, analizele si consultarea specialistilor. Recomand mamicililor cu copii de varste apropiate sa isi impartaseasca experientele pentru ca generatiile sunt foarte diferite. Din acest punct de vedere copilul nostru face parte dintr-o “generatie” a copiilor cu reflux gastro-esofagian sever, balonare excesiva si intoleranta la lactoza. Spun generatie pentru ca vad in grupurile mamici cu copiii nascuti in anii 2019-2021, discutii legate preponderent de aceasta afectiune, plus diferite combinatii.

Unul din efectele pozitive ale pandemiei este ca mutarea comunicarii in online a creat grupuri de comunicare a mamicilor care au ajuns sa stie mai mult unele despre altele, decat daca ar fi fost ocupate cu plimbatul copiilor peste tot, sau daca isi lasau copii in grija oricui altucuiva.

Cine are copii stie cat e de grea diversificarea. Multi stiu cat e de grea si intarcarea de lapte (nu neaparat de san). Citesc multe mamici exasperate de metode de intarcare, trucuri care sa le ajute sa le dea copiilor de mancare, meniuri care sa ii ajute pe cei mici sa manance echilibrat.

Noi suntemam fost ceva vreme la etapa proteica. Nici o masa fara carne si branza. Pana acum 4 luni de la data scrierii articolului, ar fi mancat dimineata, la pranz si seara paste cu branza, apoi paste cu branza si cu pui, mamaliga cu branza, smanatana si carne. Astazi, nu se mai atinge de paste si nici de mamaliga dupa o perioada de 6-7 luni in care nu accepta mare lucru in afara de meniul pastelor si al mamaligii. Paste ii dam de la Hipp pentru ca se preparau repede si sunt fara gluten. Ii dau mancare cu gluten, dar cand am ocazia ii mai dau si mancare de regim pentru ca il ajuta la digestie. A avut perioade doar de lapte, alternate cu perioade de lapte plus mancare. Au fost zile cand nu se atingea de nici un fel de mancare. A avut zile in care a mancat doar covrigei si a baut apa.

A avut perioada bananelor si a smochinelor proaspete (cand era sezonul). Nu accepta alte fructe, desi in perioada diversificarii (6-12 luni) mi-a mancat toate fructele in afara de portocale si pepene rosu. Dupa perioada bananelor a venit perioada marului si a perelor. Nu manca decat aceste fructe. A avut perioada mancarii si a laptelui. S-a ingrasat, dar s-a si inaltat. Are 2 ani si aproape 3 luni si 20 kg, dar il imbrac cu haine pentru copii de 3-4 ani. E un copil voinic. De pe la 1 an si 6 luni doctora pediatru ne-a recomandat sa ii scoatem laptele total (lapte praf fara lactoza), pentru ca gretutatea raportata la varsta era mare. Nu stiu de ce pediatrii nu raporteaza greutatea si la inaltime. In fine, ideea e ca m-am chinuit vreo 7 luni sa il intarc de tot de lapte. Nu am reusit sub nici o forma. Reuseam un timp sa reduc cantitatea, dupa care revenea la nevoile lui. La un moment dat inlocuisem laptele cu apa. Imi bea cate 2 l de apa in somn, noaptea, schimbat 15 pampersi, uda si tot patul. Ne-am chinuit asa pana intr-o seara cand am avut somnul mai usor si i-am auzit matele chioraind. Atunci am decis ca ii dau lapte pentru ca lui chiar ii e foame. Am decis sa nu ne mai chinuim. Azi, la 2 ani si 3 luni, a inceput dintr-o data sa ceara mancare foarte des si sa nu mai manance lapte. A inceput sa aiba treziri la 3-5 ori (depinde cat e de obosit) pe noapte, in loc de treziri de 20 de ori pe noapte. Mai bea undeva la 500 ml de lapte/zi de la 1-2 litri de lapte/zi.

Trucuri care sa ii ajute pe cei mici sa manance variat

Copilul nostru, nu mai vrea sa manance acum legume. A avut o perioada in care masa lui era formata din branza, cascaval si rosii. Apoi, a schimbat rosiile cu castravetii. Am ajuns in situatia in care i se face foame des si cere varietate. Dar refuza orice i-as da, cu tot cu scandal la pachet. Pe langa faptul ca mananca doar anumite alimente, ele trebuie taiate la o anumita dimensiune si oferite doar in vesela lui de copii. Altfel nu mananca. Nu am avut ce face decat sa fiu atenta la cei ii place si sa incerc sa fac in asa fel incat sa il “pacalesc”. Asa ca legumele fierte, cu condimente si date in blender, au ajuns in cantitati mici in omleta. Bineintele cu carne, branza, castravete si paine langa, toate taiate cubulete. Baiatul nu mananca omleta clasica. Daca simte galbenusul nu se apropie. Am gasit doua variante: omleta din albus de ou, cu carne data prin razatoare si condimente sau omleta clasica cu lapte (ia din taria oului) si carne rasa.

Astazi, am reusit sa il fac sa manance tocanita, dar nu oricum. I-am luat din tocanita doar cartofii, i-am taiat pe dimensiunea dorita, am pus si branza langa si pui nuggets (mai nou, doar din astia mananca). A revenit si la prima lui iubire: bananele. A uitat complet de mere. Pui nuggets puteti face si la cuptor, sa nu fie prajiti. Daca alegeti optiunea 100% facuta in casa, evident pui fiert, dat in blender, amestecat cu o leguma pentru a face puiul lipicios, crusta facuta in casa (cautati retete pe net). Ca sa economisiti timp, folositi varianta congelatorului, mai ales ca sunt sanse ca gusturile copiilor sa se schimpe o data pe luna, situatie destul de rezonabila. Eu recunosc ca nu reusesc sa fac totul mereu 100% in casa, sa fie si gustos si la cerere si fix pe preferintele culinare ale copilului. Lucrez online si de acasa, mai fac cate una, alta si prin casa, stau si cu copilul.Daca ar fi sa fac mancare 100% in casa si eco ar insemna sa imi cumpar gaini de oua, gaini de carne, vacuta si caprita, sa ma ocup de toate aceste animale, sa fac si mancare si sa am si grija de copil, alaturi de sot. Nu de alta, dar nu pot garanta tot timpul ca ouale de la tarani sau laptele sunt proaspete, colectate curat, vaca sanatoasa etc. Sunt niste riscuri la mijloc, cel putin la fel de mari ca in cazul alimentelor cumparate din supermarket. Presupun ca fiecare face alegeri in functie de credintele personale si principiile de viata. De aceea, nici nu fac recomandari in acest sens, desi orientarea noastra ca familie este catre mancare cat mai naturala posibil.

Recomandare de precautie pentru alimentatia celor mici- evitati zaharul!

Stiu tot de la mamici ca sunt copii care ar manca foarte mult dulce. Doar dulce. Copilul nostru nu mananca dulciuri. Nu ii plac. Foarte rar, mai gusta din prajiturile cu fructe facute incasa si biscutii Petit Beurre. Pe langa faptul ca nu recomand zaharul pentru ca da dependenta, recomand o maxima precautie cu dulciurile. Chiar si atunci cand le sunt oferite, macar sa fie dulciuri facute in casa, cu miere sau alternative naturale la zahar. Face aceasta recomandare o mamica dependenta de zahar, cu probleme de greutate, care constientizeaza efectele dezastruoase ale zaharului. Pot manca zeci de kg de fructe, sau prajituri sanatoase. Pana nu mananc dulce cu zahar, nu ma calmez. Si pentru asta nu sunt vinovati parintii mei. Putea sa imi dea dulciuri cu zahar orice ruda sau prieten. La mine e vorba de dependenta, insa ca mine poate ajunge oricine.

Ce poti lua util din acest articol

Asa cum am spus si mai sus, nu promovez retete, meniuri si nici nu ma dau exemplu. Pentru multe mamici pot fi exemplul perfect de contraexemplu. Dincolo de trucurile si descoperirile personale, au mai fost cateva ingrediente care m-au ajutat sa am o relatie buna cu copilul. Este vorba de rabdare, atentie la manifestarile si nevoile copilului si empatie. Rabdarea e o calitate pe care unii oameni o au, altii deloc, unii o capata pentru ca si-o doresc. Rabdarea cu un copil inseamna ca in cel mai inalt varf al stresului si in punctul culminant al nervilor, cand simtit ca sangele iti va bufni prin nari, urechi, gura si ochi, sa simti tot iubire si sa nu tipi, sa nu te rastesti. In locul urletului de parinte, e un fel de oftat adanc, dureros, dar care cand se incheie lasa in urma doar iubire. La noi oftatul functioneaza mai mereu. Copilul nostru stie ca inseamna durere pentru noi si de cele mai multe ori se calmeaza singur. Atentia la manifestarile si nevoile copilului inseamna, in primul rand sa petreci foarte mult timpul cu copilul, sa il urmaresti, sa il simti, sa te joci mult cu el si sa incerci sa intelegi de ce face anumite lucruri. Ca exemplu, la noi dupa ce ne cerea mancare si ii ofeream ce stiam ca ii place, incepea sa urle si sa se tavaleasca pe jos, cerand mancare in continuare. Indiferent ce ii dam se tavalea pe jos. Initial am crezut ca e obosit, ca ii e somn. Iar copilul nostru refuza orice pentru ca mancarea nu era in castronelul lui. Am incercat cu el toate variantele, pana am inteles ce nu ii convenea. Sau, ne cerea lapte dupa care la fel, ii ofeream iar el refuza cu scandal. Pana am inteles ca de fapt voia lapte cu lumina stinsa, pentru ca voia sa doarma. Empatie pentru copii inseamna sa incercam sa ne aducem aminte de viata noastra de copil si sa incercam sa ii intelegem trairile, emotiile copilului nostru. E cel mai scump ingredient si cel mai greu de obtinut/format. De exemplu, cand copilul face o traznaie, desi il atentionezi ca o sa aiba consecinte (durere in principiu, prin lovire, cadere, calcare pe jucarii etc.), te poti gandi de ce alege sa faca astfel. Si iti dai seama ca vrea atentie. Sau, copilul nu vrea sa doarma desi e rupt de oboseala. Noi ne-am adus aminte ca atunci cand eram entuziasmati sau multumiti de o zi frumoasa, ne doream sa nu se mai incheie ziua respectiva. Si ne fortam sa nu mai dormim. Si erau zile cand oricat am fi vrut sa adormim, nu puteam. La fel face acum copilul nostru. Uneori mai cedam si il lasam sa se joace, iar noi mai motaim (ca numai somn nu e). Nu il certam, nu il fortam, stam cu el, ne jucam , il facem sa se simta binevenit in viata noastra chiar si atunci cand nu se supune niciunei reguli sau obicei al adultilor. Azi de exemplu a venit singur sa doarma cu mine, eu cedand deja pe canapea. Se plictisea singur, asa ca a zis sa imi tina companie pentru ca dormeam ca vrajita si uitata pe pat de mii de ani.

Peste tot, in media si orice intalnire fizica cu oameni de specialiatate sau nu, sunt diferite retete de mamici cu copii conformi. Nu exista asa ceva. Nu recomand urmarea trendurilor. Am auzit de multe astfel de trenduri din copilarie (din discutiile adultilor), ulterior de la alte mamici “ascultatoare” si prin intermediul sfaturilor de la mame, soacre, matusi si grupul vesel al “babelor intelepte”. Trendurile trec, se schimba, traumele nu! Enumar cateva trenduri: copilul trebuie invatat de mic sa doarma singur, sa aiba rabdare de mic, sa se imbrace, manance singur de mic, sa faca pipi la olita, sa se joace singur, sa stea singur, sa fie sociabil si sa stea cu oricine de mic, sa fie intarcat repede (a se intelege in preajma varstei de 1 an). Si as mai adauga faptul ca trendurile nu tin cont de unicitatea fiecarui copil, ci vorbesc despre masuri si actiuni in masa.

Niciunul dintre trendurile de mai sus nu iau in calcul iubirea si modul de a i-o arata celui mic, pentru ca inainte se pleca de la premisa ca cei mici nu au capacitatea sa inteleaga. Ba da, inteleg! Uneori inteleg mult mai mult decat vrem noi. Nu cred ca iubirea fata de copii trebuie sa fie conditionata sau ca iubirea implica tratamente care implica durerea. De exemplu, “il invat sa faca de mic la olita, ca sa ii fie mai bine mai tarziu”. Eu spun ca nu ii va fi bine cu siguranta daca la varsta la care s-a inceput procesul, copilul nu era pregatit. Vedeti in acest link cazuri concrete despre traumele copiilor fortati (educati cu blandete in opinia unora) sa faca la olita, desi nu erau pregatiti. E bine sa inveti copii sa fie sociabili de mici, cu toata lumea ca sa ai cu cine ii lasa. Si atunci veti intalni situatia de mai jos:

In incheiere, pe langa toate sfaturile venite de oriunde, acordati o atentie speciala sustinerii emotionale a copilului si a familiei. Cu cat mediul de acasa e mai relaxat, cu cat acceptarea e mai mare si cu cat orientarea e mai mare pe nevoile familiei (oricat ar fi de ciudate sau noi) cu atat, va fi mai usor sa rezistati ca familie si sa fiti apropiati in timp. Iubiti-va mult!

About Author

Daniela

Faceti cunostinta cu autoarea blogului Yes,Milady! Ma numesc Daniela si va voi spune despre tot si despre toate cum nimeni nu va avea curajul sa o faca. Descoperiti-ma cu totul aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.