Trebuie sa invatam sa traim cu COVID

Citim acest titlu de aproxmativ 6 luni pana in primavara anului 2022. Este inceputul favorit al politicienilor. Atentie! Am spus al politicienilor, NU al DOCTORILOR. E o mare capcana in aceasta propozitie-deziderat pentru ca in toate comunicatele oficiale undeva pe la mijlocul articolelor sau spre final se recomanda vigilenta, pastrarea regulilor de protectie personale, vaccinarea. Mai lipsea steluta * care indica ca de fapt este optionala orice masura de protectie.

Trebuie sa invatam sa traim cu covid in traducere, in romana, inseamna:

  • Pandemia nu s-a incheiat, va mai dura, vor mai aparea valuri;
  • Desi vor mai fi valuri de COVID, cu numar mare de imbolnaviri si chiar de decese, guvernul nu si le mai asuma financiar si politic;
  • Fiecare isi asuma imbolnavirea cu COVID, adica plateste pentru ea personal prin alterarea starii de sanatate si financiar. Ridicarea starii de alerta presupune lipsa obligativitatii carantinei. Astfel, daca faci COVID si nu iti permiti sa iti iei concediu medical, mergi la birou si ii infectezi pe cei din jur, la liber. Nu mai exista nici o limita, pentru ca o persoana infectata cu COVID nu este obligata sa isi faca testul. Si merge in colectivitate, spune ca are un inceput de raceala si abia dupa ce pica mai multi de prin jur, sau in cazuri mai rele apar decese, poate ajunge sa fie aratat cu degetul ca a dat COVID. Iar persoana respectiva (romanul majoritar, tipic) va spune cu nonsalanta “am crezut ca e o simpla raceala, pentru ca nu sunt paranoic/a”.

Cei care vor suferi cel mai mult in perioada urmatoare vor fi copiii si persoanele care nu au facut COVID pentru ca vor fi infectati fortat prin neglijenta autoritatilor si a celor din jur.

Se renunta la starea de alerta. Ce inseamna stare de alerta?

Conform Economica.net “Starea de alertă se declară potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.”.

Asadar, nu e acelasi lucru cu Starea de Urgenta si nu priveaza de libertate pe nimeni. Preventia imbolnavirii celor din jur este datorie, este responsabilitate, bun-simt, asumare, empatie. Sunt calitati pe care le afisam in cazurile de proximitate dovedita, iminenta si cunoscuta a mortii (cum e razboiul din Ucraina) si nu intre noi, ci pentru straini. Exista totusi o circumstanta atenunata. Pe ai nostri ii stim ca sunt smecheri, tradatori, fatarnici. Ii reperam repede, ii simtim ca traim cu ei. Pe ucrainieni nu ii intelegem, nu traim cu ei. Functioneaza acelasi principiu ca in cazul bunei intelegeri si iubirii dintre soacra si nora, adica vizite scurte, rare si doar la maxima nevoie.

Renuntarea la starea de alerta inseamna ca tot ce se deconta pana acum de stat, orice ajutor financiar venit, orice protectie sunt trasferate la cetateni. Politicienii spun ca la Ministerul Sanatatii, dar sa nu uitam cu cine avem de-a face. Mai departe, cazurile grave de COVID nu vor mai avea prioritate la ATI. Abia acum, se va muri pe bune de COVID si nu de complicatii aduse de COVID. Iar cei cu probleme de sanatate, vor merge laolalta cu cei bolnavi de COVID. Asta inseamna, mai departe ca daca te internezi pentru o afectiune respiratorie, vei sta langa un posibil bolnav de COVID si daca pana acum aveai sanse sa mai scapi, de aici inainte previziunile sunt sumbre. Sa va amintesc de faptul ca in acest fel infectiile nosocomiale sunt complet rezolvate si nu prin spitale noi, prin igiena, ci din hartie? Pe certificatul constatator va scrie pe langa afectiunea cu care s-a venit la internare si “Infectie cu Covid”. Insa nu isi va asuma nici macar spitalul acest lucru pentru ca va da vina pe un pacient oarecare, evident asimptomatic.

Pentru noi renuntarea la starea de alerta fara anuntarea unui pachet de masuri speciale pentru oamenii care au trecut prin covid reprezinta crima. Pare dur, insa sa spui “trebuie sa invatam sa traim cu virusul” si apoi sa continui cu “s-a terminat pandemia”, in contextul in care nu ai nici macar 50% din populatie vaccinata complet, iar ca si cultura stii ca nu inglobeaza conceptul de “preventie” (e foarte nou la noi si cam SF) , insa este dominata de fatalism, putem afirma cu toata increderea ca nu gresim cand afirmam ca e crima.

Intre timp, in lumea civilizata se vorbeste despre long COVID si protocoale medicale speciale pentru cei care au trecut prin boala

In timp ce la noi se anunta finalul pandemiei, in publicatiile din afara medicii si cercetatorii vorbesc despre long COVID si despre long COVID management. Ce inseamna long COVID? Se refera la simptomatologie persistenta de COVID (mai mult de 3 luni), care afecteaza semnificativ calitatea vietii, sau la boli declansate post COVID. Medicii cercetatori straini (aia care vorbesc engleza si au limba de lucru engleza), spun cat se poate de clar ca virusul vine cu o afectare sistemica a sanatatii, adica este afectat intregul corp (boli de inima, sensibilitate pulmonara, boli si sensibilitati digestive, afectarea sistemului imunitar, afectiuni neurologice, probleme de respiratie -sinusale, sau inflamatie nespecifica la nivelul cailori respiratorii). De aici este destul de simplu sa ne dam seama ca acest virus nu se va transforma intr-o gripa, sau intr-o raceala. Va ramane COVID, mai puternic sau mai slab, pana va disparea. Dar nu se va transforma in altceva. COVID nu e gripa, nu e raceala. E un coronavirus artificial. Sa nu uitam acest aspect!

Pe baza datelor culese din timpul pandemiei si urmarind reintoarcerea pacientilor care au avut COVID cu diferite afectiuni post infectare (pe care si noi le-am aflat de la cei din jur care acum umbla prin spitale si se chinuie), medicii cercetatori au propus statelor in care traiesc pachete de masuri si protocoale medicale speciale pentru pacientii care au trecut prin COVID. Si este normal sa fie asa pentru ca oamenii care au trecut prin aceasta boala capata o sensibilitate aparte la orice alta problema de sanatate ulterioara si au nevoie de medicatie diferita fata de cei care nu au luat virusul. Pe de alta parte, orice stat responsabil din aceasta lume va avea grija sa isi adapteze sistemul medical post covid, intrucat abia de aici inainte spitalele vor fi pline cu de toate. In Romania, vor fi din nou luati prin surprindere cu totii, de la mic la mare, pentru ca e greu si sa inteleaga implicatiile unor texte redactate in romana. De engleza, nici nu se pune problema, ca e SF.

Noi, ca parinti suntem disperati pentru ca stim cat de precara e medicina pediatrica in Romania, inclusiv la privat.

De ce suntem disperati, pe langa dezastrul din spitale? Repet un raspuns de mai sus. Traim printre romani, insa nu printre cei care ii ajuta pe ucrainieni, ci printre cei care ii gonesc pe ai lor din tara cu ura, dispret, iresponsabilitate criminala, lipsa de moralitate, smecherie, mistocareala, superficialitate si fatarnicie. Mai ales fatarnicie. Sa nu uitam ca politicienii vin tot dintre noi si nu reflecta decat oglinda societatii in care traim. Cei care nu-i voteaza, boicoteaza aceasta realitate, se lupta in tara sa supravietuiasca, sau aleg o viata linistita, in afara.

Las mai jos cateva link-uri care vorbesc despre long covid si masuri de protejare si tratare a oamenilor care au trecut prin virus:

https://www.nationalgeographic.com/newsletters/article/how-long-covid-weakens-the-body-20220223

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/01410768211032850

https://www.bmj.com/content/376/bmj.o158

About Author

Daniela

Faceti cunostinta cu autoarea blogului Yes,Milady! Ma numesc Daniela si va voi spune despre tot si despre toate cum nimeni nu va avea curajul sa o faca. Descoperiti-ma cu totul aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.