Leadership la pachet cu vestimentația bună Ideile bune vin ambalate cu stil

Recent, in saptamana ”Scoala altfel” am avut ocazia de a participa in calitate de trainer  in cadrul unui proiect dedicat tinerilor lideri. Am vazut chipuri, am intalnit comportamente, stiluri de prezentare, vise, am simtit nemultumiri, dorinte si mai ales am cules opinii ale celor ce in viitorul apropiat isi doresc sa aiba rolul de lideri, manageri, antreprenori. Proiectul se numeste ”CV-ul unui bun reprezentant in Consiliul de Elevi” si a fost implementat de Asociatia Pro Democratia prin Centrul Regional Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Hanns Seideil Stiftung Romania.

Am avut sansa de a dezbate si de a impartasi idei si opinii despre ce inseamna sa fii lider in zilele noastre intr-o societate democratica in care toti au dreptul de a fi lideri, despre manageri si lideri, participarea la construirea unei comunitati din pozitia de elev, student, tanar (cand nu prea esti ascultat). Pare putin clasic, formal prin prisma temelor si totusi sesiunea ”Leadership la pachet cu vestimentația bună; Ideile bune vin ambalate cu stil”, sponsorizata de Kurtmann a reprezentat o noutate pentru acest gen de sesiuni instructive.

Sponsorizarea a acordat o dimensiune noua pregatirii sesiunii de training pentru ca a inceput in primul rand cu mine. Pe langa teme, prezentari si material care sa atraga atentia unei audiente specifice, imi doream sa fiu un exemplu. Pentru ca rolul meu a necesitat 2 sesiuni si 2 zile, am ales 2 tinute si doua stiluri complet diferite. Am ales stilul casual-informal (cu elemente de cowboy) si stilul office.

Pentru stilul casual-informal am ales o rochie cu print floral de la Bershka si un sacou de la Stradivarius (a fost achizitionat tot de pe Kurtmann, dar cu alta ocazie). Bineinteles, tinuta a fost completata de incaltaminte potrivita stilului cowboy, desi daca alegeam balerini tinuta ar fi capatat un look mai de graba romantic. Tinuta nu a fost aleasa intamplator. Mi-am dorit ca tinuta mea sa exprime tinerete, evident una mai apropiata de varsta participantilor; un usor nonconformism, dar fara sa depaseasca granitele bunului simt. Rochia are un aspect lejer, nu era foarte scurta, iar printul floral a fost ”stins” de culoarea uni a sacoului.

First day, informal day: Incantata de cunostinta. Leadership si democratie.

First day, informal day: Incantata de cunostinta. Leadership si democratie.

Stilul office a fost creat cu ajutorul unei bluze lejere marca Zara. Diferenta dintre aceasta bluza si alte elemente vestimentare este data de croiala. Bluza nu poate fi purtata decat elegant datorita materialului finut, asemanator matasii si a croielii. Genul acesta de bluza nu permite decat fusta sau pantaloni eleganti.

Office style day : Institutiile scolare si comunitatea

Office style day : Institutiile scolare si comunitatea

Prin cele doua vestimentatii am vrut sa demonstrez ca in functie de situatie, scop personal, audienta si asteptari poti avea si este indicat sa alegi mai multe stiluri vestimentare. Pana la urma ne autoconstruim in functie de felul in care proiectam lumea din jur si asteptarile noastre la ea.

O alta dimensiune a sesiunii Lidership si democratie a aparut chiar la training. Am avut parte de pareri impartite in ceea ce priveste vestimentatia unui lider cu stil intr-o institutie (liceu). Daca unii participanti au fost de acord cu cateva reguli de eticheta (cum ar fi purtarea colantilor in afara liceului, cu alte ocazii), au fost si tineri care au considerat ca este de preferat nonconformismul si modernul in definirea propriului stil. Si prin aceasta inteleg adoptarea oricarei tinute considerate a fi in trend atata vreme cat respecta reguli estetice si nu neaparat coduri vestimentare.

A fost ridicata problema uniformei, care nu permite prea mult stil personal si care totusi reprezinta identitatea vizuala a unui liceu. Au fost tineri care au inteles ca stilul nu se rezuma doar la vestimentatie, ci si la comportament, discurs, lucrurile pe care le fac, felul in care comunica. Au fost si tineri care considera ca stilul unui lider porneste in primul rand de la felul in care arata. Si nu ii pot contrazice. In lipsa unui aspect ingrijit, care sa se incadreze in anumite trenduri, specifice perioadei, liderii sunt mai greu acceptati ca oameni. Iar un lider este in primul rand om. Un om care are nevoie de confirmare, apreciere, sprijin si iubire, la fel ca oricare alta persoana care alege sa nu poarte responsabilitatea grupului pe umerii sai.

Mi-ar fi trebuit mult mai mult timp sa vorbesc despre lideri si stil. As fi putut dedica o saptamana intreaga prezentarii motivelor pentru care alegem sa ne imbracam intr-un anumit fel. Sau a lucrurilor pe care le transmitem despre noi prin vestimentatie, accesorii, coafura. Toate lucrurile acestea au la baza cauze psihologice, sociale si sunt explicate foarte bine de Metoda Process Communication a lui Taibi Kahler, despre care cu aceasta ocazie voi scrie intr-un articol separat.

Dar, acest articol nu este doar despre mine. Si aceasta este a treia dimensiune a acestei sesiuni instructive. Acest articol vorbeste si despre oamenii care mi-au fost alaturi in cele 2 zile si care au avut curajul de a-si deschide sufletul in fata unui strain care a ales sa discute si despre latura personala a unui lider. Prin amabilitatea Kurtmann, 3 tineri au avut ocazia de a beneficia de cate un voucher pentru achizitii de haine online. Cei 3 tineri au avut sansa de a se evidentia si promova prin cele mai bune 3 articole in care sa prezinte conform propriei viziuni un lider cu stil in liceul lor. Ca o paranteza, pentru mine ca trainer cred ca a fost cea mai buna fisa de feedback. Juriul care a participat in selectarea celor mai bune trei lucrari a fost format dintr-un reprezentant al Asociatei Pro Democratia, un reprezentant Hanns Seidel si un reprezentant din partea Kurtmann.

 

About Author

Daniela

Faceti cunostinta cu autoarea blogului Yes,Milady! Ma numesc Daniela si va voi spune despre tot si despre toate cum nimeni nu va avea curajul sa o faca. Descoperiti-ma cu totul aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.