Fiecare inceput de articol mi se pare dificil, insa cel de azi cu atat mai mult cu cat vreau sa va povestesc si sa va arat cateva idei despre decorarea casei. Nu am trambitat, dar nici nu am tinut secret ca anul acesta am reusit sa ne luam casa (sotul si cu mine). Ne-am dorit foarte mult intimitate, sa scapam de aglomeratia urbana si sa avem coltul nostru de natura, in care sa ne mai clatim ochii, sa ne curatam gandurile si sa respiram un aer ceva mai curat.
Am fost inca de la inceput atrasi de ideea unei case pe structura de lemn si nu speram sa gasim una gata construita, cu atat mai mult cu cat este in afara Bucurestiului, iar in Romania trendul este beton sau caramida. Amandoi am fost foarte atrasi de ideea de casa in stil american sau casa in stil nordic-european. Ne-au placut amandurora obloanele, ferestrele largi, ideea de terasa amenajata, tavanul din lemn, lambriurile, camerele mai inalte.
Am luat in considerare multe aspecte inainte de achizitie. Va enumar doar cateva: proximitatea de mijloacele de transport in comun, eficienta termica si energetica, marimea casei (voiam musai un birou si 2 bai), pret, dar si alte criterii personale, pana la urma.
Pana una alta, ce era mai dificil aproape a trecut si ocazional ne mai orientam si catre decorarea casei. Acum, nu ne ocupam de acest aspect, dar ne facem anumite planuri. Chiar daca in credinta populara, romaneasca exista zicala ”socoteala de acasa, nu e precum cea din piata” pe noi ne-a ajutat foarte mult planificarea, punctele comune (da, avem pareri si preferinte comune), alaturi de dialog si negociere (acolo unde avem viziuni diferite).
Unul dintre punctele comune se refera la conectarea traditionalului cu modernul. La inceput stiam asa, ceva vag de parteneriatul traditional-modern, dar fara sa avem o viziune concreta. Si totusi, atunci cand iti doresti ceva, universul te asculta. Asa ca ne-am trezit cu o mostenire (multumiri si inchinaciuni) de farfurii pentru pereti. Trebuie sa recunosc ca la o prima impresie mi-am zis ”Vai, dar ce inseamna asta?”.
Si pentru ca exista zicala ”calul de dar, nu se cauta la dinti” si sa nu ma trezesc ca ”nemultumitului i se ia darul”, intuitia m-a dus pe niste site-uri de decoratiuni interioare și idei de amenajare a casei. Am gasit cateva idei interesante de bucatarii si sufragerii unde erau si farfurii pe pereti. Iata ce mi s-a parut interesant:
Daca te incanta ideea decorarii peretilor cu farfurii, trebuie sa stii ca sunt mai multe tipuri de astfel de obiecte:
- Farfurii de perete traditional-romanesti. Cele mai cunoscute farfurii de perete din Romania sunt cele de Horezu si Corund. Daca te incanta ideea, trebuie sa stii ca bucataria sau sufrageria trebuie sa contina si alte elemente specifice culturii populare romanesti (linguri din lemn, poate o plita, dulapuri contruite in gresie si lemn, o masa din lemn mai putin slefuita etc.)
- Farfurii de perete din portelan alb. Acestea aduc aminte putin de stilul retro si in functie de model, chiar si vintage. Multi il vor asocia cu perioada comunista a Romaniei. Din punctul meu de vedere, acestea fac un parteneriat bun cu mobila alba, in stilul specific (din lemn, nu pal).
- Farfurii pictate. Pot avea diferite teme, insa ceea ce este usor de constatat este imprecizia. Executia picturii te trimite cu gandul la o pictura realizata manual si nu prin intermediul unei tehnici specifice seriilor.
- Farfurii cu diferite forme sculptate (in relief). Acestea sunt un culori uni de obicei si sunt ceva mai clasice.
- Farfurii din diferite materiale: ceramica, metal, lemn. Farfuriile din metal si lemn sunt ideale pentru terasele acoperite.
Peretii casei pot spune o poveste. Cand am intrat pentru prima data in casa noastra, povestea era despre calatorii si descoperirea traditionalului romanesc. Imi doresc sa continui povestea, insa o voi face cu doar cateva farfurii. O parte dintre farfurii va fi disponibila pentru vanzare la un pret foarte bun, iar aceste 5 farfurii le voi face cadou unei castigatoare care va participa la concursul meu (in curand).