Cum Black Friday s-a transformat intr-o mahala stil romanesc

2141411_4132847-bagtote16_lAveam in plan sa scriu despre lucruri mai frumoase, insa am simtit riscul de a trai intr-o lume fara corespondent in realitate. Realitatea de zilele trecute cu ocazia asa-zisului Black Friday m-a trezit cu un dus rece. Daca anul trecut am fost doar spectatoare, anul acesta am avut ocazia sa vad niste lucruri un pic din spatele cortinei. Nu o sa fac referire la nici o afacere pentru ca risc sa dau inca o sarcina in plus departamentelor de comunicare si indirect sa stric feng shui-ul altor oameni.

Dar, in calitate de cumparatori poate va mai ganditi un pic inainte sa intrati ca niste marionete in jocul managerilor-bisnitari.Intamplarea face ca organizarea unei nunti sa imi ofere niste experienta in materie de preturi si strategii stil bisnitari romani fara scrupule. In ultimii doi ani urmaresc preturile online, dar si ale unor magazine fizice. Acest lucru mi-a permis sa nu ma pacalesc in materie de achizitii corecte. Astfel, va spun sincer ca Black Friday romanesc este o mare mahala care ne pacaleste ratiunea intr-un mod extraordinar de josnic pentru noi ca fiinte rationale.

Sunt sigura ca multi ati avut curiozitatea sa vedeti cum sta treaba de fapt cu Black Friday. Dar sunt si mai multi care nu ati avut timp sa va informati. In calitate de cumparator, advertiser dar si blogger, o sa va spun de ce Black Friday este in Romania o mahala.

  • In primul rand nu se respecta originalitatea sarbatorii. Black Friday se tine in ultima vineri din noiembrie si reprezinta startul reducerilor pentru Craciun. In plus, este un obicei comercial legat de o sarbatoare tipic americana, pe care noi romanii nu o avem. De ce noi nu putem avea o campanie nationala cu reduceri, legata de sarbatorile noastre nationale?
  • Nu imi place faptul ca reducerile nu sunt reale. Cea mai des intalnita practica este dublarea preturilor cu 2 saptamani inainte pentru a opera reducerile in ziua anuntata de campanie.
  • Nu imi plac blocajele create de catre afaceri. Aduc produse la preturi foarte mari si stau cu ele pe raft pana intr-o zi cand spun „Gata! Hai sa mai vindem si noi ceva!”. Si abia atunci iti mai permiti sa cumperi pentru ca in sfarsit pretul pare mai rezonabil.
  • Cele mai multe afaceri online nu se pregatesc suficient pentru onorarea comezilor. Si zau ca pana si asta am verificat! Nu se inregistreaza comanda, produsul de fapt nu e pe stoc, coletul se rataceste etc., etc.
  • In calitate de angajat la o firma inscrisa in cursa nebuniei negre esti obligat sa lucrezi dublu, sau chiar triplu o saptamana inainte Black Friday si o saptamana dupa. Sa nu va inchipuiti ca si plata este dubla. Doar nesimtirea patronilor.
  • Nu se respecta deadline-urile. Se incepe la 6 dimineata, la 7 esti cu cafeaua in mana si ochii bulbucati pentru ca la 8 trebuie sa rupi usa spre birou si smecherii dau drumul la campanie la ora 8 si jumatate cu produse out-of-stock!

keep-calm-and-buy-nothing-18Din toata aceasta nebunie, cred ca singurii vinovati suntem noi cumparatorii pentru ca intram in joc. Anul viitor insa, poate avem curajul sa fim solidari si in alte aspecte ale vietii noastre de societate consumerista si manipulata si sa facem un Buy Nothing Day.

 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *