Cateva lucruri despre interviuri si angajare – partea I

In articolul de azi vorbesc despre mine, dar pentru voi. Imi doresc ca din experientele mele sa luati ce va trebuie si cat va trebuie, astfel incat sa aveti parte de mai multe experiente frumoase decat am avut eu. In acest articol vreau sa va impartasesc experienta mea in cariera. Primul contact cu piata muncii l-am avut in 2007. Adica, fix in anul in care am inceput si facultatea. Am inceput sa lucrez ca voluntar, inspirata fiind de un profesor, sau mai bine zis de colegele mele care au ramas masca atunci cand le-am spus ca nu stiu cine este Cristian Pirvulescu. Ne-am inscris toate 3 ca si voluntare la Asociatia Pro Democratia. De aici am pornit si aici am invatat multe din lucrurile pe care stiu azi sa le fac, mi-am depasit frici si am capatat altele. Adevarul e ca nu am intrerupt niciodata definitiv relatia mea cu asociatia. Au fost doar momente de pauza, ca atunci cand te vezi tot timpul cu un prieten si la un moment dat nu mai ai ce lucruri sa impartasesti cu el. Apoi, am intrat in domeniul privat, in marketing.

Alina Danila - lifestyle adviserPrimul meu test a fost unul de vanzari, l-am luat si am inceput sa invat ce inseamna afacerile, cum se fac vanzarile. Din telemarketing am ajuns sa fac vanzari, promovare si publicitate in mediul online si m-am oprit aici pentru a continua si a ma perfectiona. Din 2007 si pana azi am avut de-a face cu o multime de caractere si personaje cat se poate de colorate atat in calitate de parteneri, clienti, colegi, angajati, angajatori.

Si acum sa va povestesc despre angajatori, intr-un moment decisiv atat in viata a angajatului, cat si a afacerii in sine si a angajatorului. Este vorba de interviul de angajare pentru care am strans o serie de observatii pe care este bine sa le aveti in vedere atunci cand va pregatiti pentru un interviu:

  1. Prima etapa in cadrul celor mai multe interviuri as denumi-o ”poezie” pentru ca incepe aproape intotdeauna cu titlul ”Spune-ne ceva despre tine, despre experienta ta” (aici ma abtin sa nu critic). Aceasta etapa poate varia ca ordine pentru ca am intalnit si cazuri in care interviul incepe cu un test de cunostinte;
  2. Nu toate afacerile au un departament de resurse umane, prin urmare o sa fiti intervievati de manageri de vanzari, manageri de PR si Marketing, manageri executivi. Acest lucru poate fi valabil uneori si pentru companii. In general, interviul cu o persoana specializata in recrutare este mult mai profesionist si sansele ca interviul sa fie o experienta urata sunt mult mai mici;
  3. Fiecare interviu este unic, iar de ceva vreme se pune accentul in functie de pozitie pe creativitate, abilitatea de a oferi raspunsuri corecte intr-un timp cat mai scurt, caracteristici psihice (introvertit, extrovertit, cu simt al umorului sau fara etc.), capabilitatea de a improviza;
  4. Tot mai multe interviuri presupun teste de cunostinte, logica, abilitati si competente, jocuri de rol;
  5. Cele mai multe descrieri ale locului de munca disponibil (job description) au obligatoriu trecuta cerinta ”rezistenta la stres”. Aici trebuie sa mai adaug cateva lucruri. Aceasta cerinta nu respecta drepturile angajatului si este o cerinta pe care fiecare dintre noi o sustinem indirect in momentul in care aplicam la astfel de locuri de munca sau aplicam si nu avem demnitatea de a cere un drept care ni se cuvine – dreptul la sanatate. In unele state ale Uniunii Europene se acorda sporuri pentru stres, se platesc sesiuni de recuperare (psihice) pentru angajati sau sunt oferite diverse servicii de combatere a stresului. Una dintre tarile in care se practica politici de combatere a stresului la locul de munca este Germania. In acest sens, am aflat recent despre conceptul ”corporate wellness” (in unele variante workplace wellness) si presupune strategii, politici sau activitati de sine statatoare care promoveaza starea de bine a angajatilor, sanatatea fizica si psihica a acestora, reducerea stresului. Despre ”corporate wellness” si o metoda asociata acestui concept va voi vorbi mai pe larg intr-un interviu cu un expert in domeniu.
  6. Invatam din toate experientele prin care trecem, inclusiv participarea la interviuri. De aceea, este bine sa fiti serioase atunci cand sunteti chemate la interviu si sa mergeti, macar pentru a sonda oferta locurilor de munca de pe piata;
  7. Nu toate interviurile sunt placute, in sensul in care atitudinea intervievatorului va poate jigni sau va poate face sa va simtiti prost. Din pacate puteti intalni manageri care au o atitudine rece, uneori aroganta, nu ofera feedback, nu zambesc sau daca o fac reusesc sa arate un zambet atat de tehnic ca devine iritant, se stramba in semn de dezaprobare, urmaresc lucrurile pe care nu stii sa le faci si nu pe cele pe care stii sa le faci, nu te saluta sau nu se prezinta la interviu. Acestea sunt doar cateva dintre situatiile mai putin umane as spune, in care esti tratat ca un robotel fara sentimente, personalitate. Daca va intalniti cu astfel de situatii va recomand cu cea mai buna intentie sa evitati sa lucrati intr-un astfel de loc pentru ca in situatii de criza veti fi tratati la fel cum ati fost tratati la interviu si de cele mai multe ori chiar mai rau.
  8. Atentie la intrebarea asteptari salariale! Am avut o experienta in care un angajator mi-a vorbit despre o ”achizitie” foarte buna, iar povestea lui suna chiar asa: ”Mi-a venit un programator Web foarte bun, doxa de carte si experienta. A venit de la stat unde salariile sunt mizerabile. Stiti cat mi-a cerut? 1500 RON. Si eu voiam sa ii dau cel putin 2500 RON (net). Dar, daca atat mi-a cerut atat i-am dat. Doar nu ii dadeam mai mult daca omu’se multumea cu atat” (la ultima propozitie radea!). Un angajator corect, din punctul meu de vedere isi spune oferta salariala (un minimum si un maximum) dupa care negociaza cu potentialul angajat in functie de experienta sa si abilitati dovedite. Angajatul va decide daca va continua la interviu sau nu, in functie de oferta salariala.
  9. Chemarea la un interviu nu este egal cu obtinerea locului de munca pentru care ati aplicat. De foarte multe ori, se poate intampla sa fiti chemati doar pentru a face parte dintr-un interviu de grup („umplutura”) sau pentru ca angajatorul sa isi faca o idee despre cerintele angajatilor la modul general;
  10. Dupa ce ati gasit un loc de munca continuati sa aplicati si pentru altele si mergeti la interviuri, nu doar pentru a identifica oportunitati mai bune de munca, ci si pentru a va pune la curent cu oferta pietei locurilor de munca, cerinte, oferte salariale si de ce nu chiar obtinerea unui salariu mai mare la actualul loc de munca cu posibilitatea de schimbare a acestuia in caz de refuz.

Inchei prin a va indemna ca indiferent de situatiile mai putin placute de care va veti lovi la un moment dat sa fiti demne, sa oferiti raspunsuri diplomate si sa va stapaniti momentele de furie, dezgust sau suparare pe care le pot declansa intentionat sau neintentionat angajatorii la interviu. Tineti minte ca imaginea personala conteaza tot timpul si intotdeauna exista sansa sa va mai intalniti maine cu persoanele cu care azi aveti interviu.

strongwoman

About Author

Daniela

Faceti cunostinta cu autoarea blogului Yes,Milady! Ma numesc Daniela si va voi spune despre tot si despre toate cum nimeni nu va avea curajul sa o faca. Descoperiti-ma cu totul aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.